پس به جای آنکه روزهای نامزدی را به چشم یک بازی سرگرم کننده و خاطره ساز ببینید، از آن به عنوان یک فرصت تکرار نشدنی استفاده کنید و بدانید که با کمی تیزهوشی و دقت می توانید سرانجام زندگی خود را با او پیش بینی کنید.
اینکه طرفین بتوانند تشخیص دهند که مشکلات و اختلاف بینشان از کجا سردرآورده و چگونه می توان آنها را حل کرد یکی از مسائل مهمی است که بدون شک هر زوج جوانی برای دانستنش تلاش می کند. تشخیص بهانهگیری ها یا وجود مشکلات واقعی در یک زندگی کوتاه مدت می تواند این آگاهی را به فرد مقابل بدهد که با چگونه همسری روبهرو است و چقدر این اختلافات در زندگی آینده می توانند ادامه داشته باشند.
درواقع پسر یا دختری نیست که وقتی زندگی آینده خود را با فردی پر از مشکل ببیند، همچنان به ازدواج با او مصر باشد. پس با ما همراه باشید تا با آموزش یکسری نکات ساده بتوانید خوب و بد زندگی مشترک آینده خود را حدس بزنید.
مرد عمل بودن حرف اول را می زند
مژگان نیکنام دکترای روانشناسی درگفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: هرچند که دختر و پسر با عشق و تمایل برای آشنایی و ازدواج با یکدیگر آماده می شوند اما این تنها کافی نیست و بعد از بررسی تناسبات باید خانوادهها هم رضایت داشته باشند.
وی افزود: در لحظات و روزهای نخست مواردی این چنینی ( آمادگی، معرفی، بررسی تناسبات و رضایت خانوادهها) فقط در حد حرف زدن درباره مسائل مختلف است (مانند اینکه دختر یا پسر از علاقه هم به رنگها یا غذاها سوال می کنند) اما عمل کردن به آنها در این دوران و زندگی آینده اهمیت پیدا می کند.
گذراندن کارورزی ضروری است
در این دوره قرار نیست تنها دلبستگی و وابستگی ای به فرد مقابلتان پیدا کنید، بلکه باید شما و نامزدتان به حد قابل قبولی از تعهد، مسئولیتپذیری، ثبات روانی و عاطفی و رضایت از ارتباط رسیده باشید تا بتوانید پرونده این دوره را ببندید و به خانه بخت بروید.
این دکترای روانشناسی با بیان اینکه طول دوران نامزدی یا بلهبرون باید حداقل شش ماه باشد، عنوان کرد: هرچه رفتوآمد طرفین و خانوادهها در این دوران بیشتر باشد، آگاهی زوجین نسبت به رفتار یکدیگر در واقعیت زندگی بیشتر می شود. درحقیقت دوره نامزدی مانند دوران کارورزی است که فرد باید بتواند خود را با یک زندگی چندین ساله تطبیق دهد؛ به همین دلیل وقتی در دوران نامزدی طرفین قادر به کنار آمدن با یکدیگر نیستند، باید بدانند که در زندگی آینده هم با مشکلات زیادی روبه رو می شوند.
نیکنام نامزدی را دورانی برای محک زدن دانست و گفت: خانوادههایی که فرزندانشان را مستقیما و بلافاصله بعد از آشنایی یا نهایتا یک یا دوهفته بعد آن، عقد می کنند به فرزندشان بیشتر لطمه می زنند.
ریشه حرف و حدیثهای دوران نامزدی کشف شد
وی در پاسخ به این سوال که چرا معمولا دوران نامزدی حرف و حدیثهای زیادی به وجود می آید، بیان کرد: چون افراد تازه با مشکلات خود در دنیای واقع و به دور از رویا مواجه می شوند و چه بسا ممکن است اختلافاتشان در این دوران ختم نشده و به بعد از عقد و ازدواج و بچه دار شدن هم بکشد بنابراین روبه رو شدن با مشکلات در این دوران و نحوه حل آنها بسیار اهمیت دارد.
نیکنام اظهار داشت: با ظهور مشکلات در این دوران، تاکیدی به قطع رابطه طرفین و برهم خوردن نامزدی نداریم و معتقد هستیم که این اختلافات ممکن است از سر ناپختگی و عدم دانستن مهارتهای ارتباطی زوجین باشد که با اندکی صبر و آموزش آنها برطرف می شوند.
اختلافتان از سر ناپختگی است یا تجربه؟
وی با اشاره به الگوهای مهارت ارتباطی بیان کرد: یادگیری این الگوها بسته به فرد و بزرگ شدنش در خانواده دارد که آیا توانسته برخورد درست با همسر را فراگیرد یا اینکه در این مورد ضعف دارد؛ درواقع اگر هرکدام از طرفین در مهارتهای ارتباطی ضعف دارند باید دراین زمینه از افراد مطمئن و دلسوز یا مشاوران کمک بگیرند.
این دکترای روانشناسی اذعان داشت: بعد از دانستن الگوهای مهارتی است که فرد برای ادامه یا قطع روابط خود می تواند تصمیم درست بگیرد. وقتی زوجین به مشکلی برخورد می کنند، اگر طبق الگوها توانستند مشکلات را به تدریج حل کنند یعنی اینکه آنها در زندگی آینده هم به راحتی از پس مشکلاتشان برمی آیند اما اگر همچنان با مشکل مواجه شدند و تطبیق با شرایط را برای خود یا طرفشان سخت دیدند، باید بدانند که در آینده هم مشکلات را حتی بیش از این خواهند داشت.
وی بیان کرد: وقتی با دانستن الگوهای مهارتی، زوجین مشکل خود را برطرف می کنند یعنی که اختلاف آنها تنها ازروی ناپختگی بوده و می توانند خود را با شرایط تطبیق دهند است.
یک طرفه به قاضی نروید
این دکترای روانشناسی درباره الگوهای مهارت ارتباطی عنوان کرد: مدیریت خشم و درک همدلانه دو مورد از انواع الگوهای مهارت ارتباطی است که در داشتن یک رابطه بدون مشکل بسیار اثر گذار است. اگر فرد تکنیکهای کنترل خشم و تکنیک سکوت (دربرابر خشم طرف مقابل) را به خوبی یاد گیرد، بامدیریت و صحبت کردن می تواند مسائل را حل کند.
وی درباره درک همدلانه یادآور شد: مثلا وقتی دختر یا پسر با دروغ طرف مقابل خود مواجه می شوند نباید با رفتار تند و هیجانی، او را از خود برانند و قضاوت کنند بلکه باید اتفاقات را از دید طرف مقابلش بررسی کرده و این را در نظر بگیرد که کدام کارش منجر به دروغگویی شده، در این صورت مسائل و مشکلات با دیدی باز، راحتتر پذیرفته و حل می شوند.
هرچه منعطفتر، بهتر!
نیکنام اظهار داشت: طرفین باید در ابتدای امر تمرینهای واقعی زندگی را شروع کرده و طبق معیار و ملاکهای خود طرف مقابلشان را در شرایط مختلف بسنجند، تا متوجه شوند او چگونه خود را با مشکلات وفق داده و تغییر می کند، الگوهای مهارت ارتباطی را یاد بگیرند و در صورت بروز مشکل زود تصمیم گیری و قضاوت نکنند.
نیکنام با بیان اینکه مدت شش ماه تا یک سال دوره نامزدی فرصت بسیار خوبی برای بروز تفاوتها و انعطاف پذیریهای فردی است، گفت: دو فردی که برای یکدیگر انتخاب می شوند باید هر دو تغییر کرده و با انعطافپذیری، خود را نسبت به شرایط تطبیق دهند، اگر در این دوران عدم تغییر و مقاومت از هر کدام دیده شود، آن وقت است که دیگر ادامه روند نامزدی و ختم آن به ازدواج را بخصوص مشاوران توصیه نمی کنند و درمقابل اگر هر دونفر با صبر شکیبایی و آگاهی از اصل، نیاز و سلایق یکدیگر انعطاف پذیر باشند، آن زندگی در آیند هم به خوبی پیش می رود.
فرصتها را نسوزانید
بنابراین در ماههای نامزدی خود، برای فهمیدن همه پیش نیازهایی که رفتن زیر یک سقف به آنها نیاز دارد، تلاش کنید و با عجله فرصتهای خود را از دست ندهید چرا که این دوران سرنوشتسازترین روزهای زندگیتان را رقم می زند. قرار نیست که در این دوران تنها به دنبال تایید انتخابتان باشید و با قطعی دانستن تصمیم، بیشتر از آنچه که برای شناخت فرد مقابلتان لازم است به او علاقهمند و وابسته شوید، پس مراقب خط قرمزها باشید تا در صورت ختم نشدن این دوره به زندگی مشترک، بیش از اندازه آسیب نبینید.